Mukaan toimintaan

 Yhdistyksemme järjestää lähes vuosittain keväällä/alkukesästä tutustumiskurssin, jonka kautta mukaan otetaan uusia innokkaita koiraharrastajia. Mukaan toimintaan on myös mahdollista päästä kesken kauden. 

Kolmen tutustumiskerran jälkeen uudet jäsenet voivat jatkaa 2 kk koeaikajaksolle. Osoitettuasi koiran sopivuuden harrastuksen pariin ja oman kiinnostuksesi, voit hakea jäseneksi ja liittyä iloiseen joukkoomme. Ole yhteydessä sähköpostitse esekry@gmail.com niin saat lisätietoa.

 
Koulutus

Pelastuskoirakon, eli koiran ja ohjaajan, pitää hallita monta asiaa. Koirakon pitää pystyä etsimään kadonnutta henkilöä monenlaisessa ympäristössä, kaikissa olosuhteissa, kaikkina vuorokauden aikoina ja erilaisissa häiriöissä sekä maa- että ilmavainuisesti. Koiran pitää olla hallinnassa kaikissa olosuhteissa häiriöistä huolimatta.

Pelastuskoira ei saa olla aggressiivinen ihmisille eikä muille eläimille. Koiran pitää olla hyväkuntoinen, terve ja ennen kaikkea motivoitunut. Koiranohjaajan tulee osata suunnistaa, olla terve ja riittävän hyvällä kunnolla varustettu sekä motivoitunut.

Koulutushetki oman koiran kanssa on useimmiten lyhyt ja koirat odottavat vuoroaan yleensä omassa autossa. Koiranohjaajat toimivat muiden koirille maalihenkilöinä ja koko ilta vierähtää helposti treeneissä, parista tunnista eteenpäin. Emme kouluta siis ainoastaan omia koiria vaan kaikki yhdessä toistemme koiria. Muiden tekemisestä ja sivusta seuraamisesta oppii paljon ja takana kävelijä näkee monta asiaa selkeämmin, joten on syytä asennoitua siihen, että oppia tapahtuu muutenkin kuin omaa koiraa treenaamalla.

Virallinen maastokausi kestää yleensä huhtikuusta lokakuun loppuun, vallitsevasta lumitilanteesta riippuen. Lisäksi järjestämme vuosittain useampia kursseja ja kokeita tarpeen ja resurssien mukaan. Sekä mahdollisesti kesäisin järjestetään yhdistyksen oma leiri sekä osallistutaan joukolla naapuriyhdistyksien kimppaleireille. Talvikaudella, jolloin lumitilanne ei salli metsässä harrastamista treenataan mm.reaktioita, kovanpinnan jälkeä, rakennus- ja taajamaetsintää. Joten treenit pyörivät käytännössä vuoden ympäri. Lisäksi treenilistalla on EA- ja suunnistusharjoituksia, jotka kuuluvat pelastuskoirakon tarpeellisiin taitoihin.

Haku

Hakukoira etsii ihmistä ilmavainuisesti ja on yleensä etsintäalueella vapaana, joten koiran hallinta on tärkeää. Harjoitukset pidetään eri puolilla kaupunkia, pääsääntöisesti alle 30min ajomatkan päässä keskustasta ja harjoituksiin kuljetaan omalla autolla.  Kesäkaudella treenit ovat valtaosin maastossa, talvisaikaan enemmän taajamassa. Koiralle opetetaan mm ohjattu liikkuminen etsintäalueella, reagointi maaliin, perille tarkennus ja ilmaisu. Koiranohjaaja oppii tekemään etsintäsuunnitelmia erilaisiin maastoihin ja sääolosuhteisiin, lukemaan koiran reaktiota ja suunnistamaan alueella. Harjoittelemme joka säällä, myös pimeässä. Harjoittelemme erilaisissa olosuhteissa ja ympäristöissä. Taajamassa koirat ovat kytkettynä ja muissakin tilanteissa olosuhteiden/treenin niin vaatiessa.

Jälki

Jälkikoira etsii puolestaan ihmistä seuraamalla tämän hajujälkeä maassa. Harjoituksissa henkilö on kulkenut maastossa sovitun reitin jättäen jäljelle esineitä, jotka koira osoittaa ohjaajalleen. Koira opetetaan reagoimaan ja seuraamaan erilaisia ja eri ikäisiä jälkiä erilaisilla alustoilla ja osittamaan jäljentekijän esineet. Jälkiharjoittelu on monipuolista koska harjoiteltavana on eri ikäiset jäljet, eri henkilöiden tekemät jäljet, sekä harhajäljistä ja häiriötekijöistä suoriutuminen. Jälkiharjoituksissakin menee helposti useita tunteja ja joskus jäljentekijän täytyy käydä kävelemässä jäljet vaikkapa jo treenejä edeltävänä päivänä tai useita tunteja aikaisemmin.

Kouluttajat

Koulutusohjaajamme ovat käyneet liiton koulutusohjaajakoulutuksen ja heillä on useiden vuosien kokemus pelastuskoiraharrastuksesta ja kouluttavat ilman korvausta. Yleensä kouluttaja kouluttaa myös omaa koiraansa harjoituksen aikana. Huomioi, että kouluttajat eivät rakenna valmiita pelastuskoiria, vaan ohjaajalta odotetaan paljon omatoimiharjoituksiakin, yhteisissä treeneissä saaduilla eväillä. Koirakkomme sopivat paljon myös keskenään harjoituksia, vakiotreeniryhmien lisäksi. Nimenhuutojärjestelmä tukee hyvin treenien seurantaa ja ilmoittautumista.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti